MENU

MENU

    Działania

    AKTUALNOŚCI

    Działania na rzecz promocji zdrowia w maju

    Zdrowie na talerzu

    Już od najmłodszych lat  uczymy nasze dzieci, aby dbały o swoje zdrowie

     i prawidłowo się odżywiały, żeby wiedziały co jedzą i jakie produkty należy spożywać.

    W tym celu15 i 17 maja w oddziałach przedszkolnych odbyły się warsztaty kulinarne, w czasie których dzieci przygotowały zdrowe i kolorowe, wiosenne kanapki. Wykorzystały do tego ciemne pieczywo, świeże warzywa, wędliny, jajka i żółty ser. Ważną rolę odegrał również szczypiorek. Kanapki wyglądały smakowicie, wszyscy jedli je z wielkim apetytem. Przedszkolaki poczęstowały także kolegów i koleżanki ze starszych z klas.

    Były to wspaniałe zajęcia uczące samodzielności, właściwego zachowania się przy stole i zdrowego odżywiania.

     

     

     

     

     

    Degustacja soków

    W ramach realizacji „Programu dla szkół”  przedstawicielka firmy Sebex przeprowadziła we  wszystkich klasach pogadanki dotyczące  wartości odżywczych warzyw

     i owoców oraz ich wpływu na prawidłowe funkcjonowanie  organizmu. Uczniowie nie mieli problemu z udzielaniem odpowiedzi na stawiane pytania, ponieważ mają  doskonałą wiedzę na ten temat. Następnie odbyła się degustacja świeżo wyciskanego soku z marchewki i jabłka.

    Niektórym dzieciom tak smakował sok, że prosiły o dokładkę.

     

     

     

     

     

    Działania na rzecz promocji zdrowia w kwietniu

    Inscenizacja „ Dbam o zdrowie”

     

    W ramach Światowego Dnia Zdrowia dzieci ze świetlicy szkolnej pod kierunkiem

    p. Bożeny Wach – Ciszewskiej  i p. Marzeny Barcz przygotowały inscenizację słowno – muzyczną „Dbamy o zdrowie” w trzech aktach: „Czystość to zdrowie”, „ Jedz zdrowo, warzywnie i kolorowo”, „ Każdy ci powie, że ruch to zdrowie”.

                W pierwszej części poruszona była tematyka codziennej higieny osobistej, odpowiedniej ilości snu oraz  właściwego ubioru dostosowanego do pogody.

    W kolejnej odsłonie dowiedzieliśmy się, jak ważne jest zdrowe odżywianie dla

    prawidłowego funkcjonowania organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw

    i owoców w codziennym jadłospisie. Trzeciej części mowa była o aktywności , która zapewnia dobra sprawność ruchową i umysłową.

                Dzieci podeszły do występu z dużym zaangażowaniem, były uśmiechnięte, radosne

    i kolorowo przebrane, publiczność reagowała spontanicznie, włączając się do wspólnego śpiewania. Było zdrowo, wesoło i kolorowo.

     

     

     

     

     

     

     

    Działania na rzecz promocji zdrowia w marcu

    Mini ogródki na parapetach

     

    Wraz z nadejściem wiosny uczniowie naszej szkoły postanowili założyć wiosenne ogródki. Jak wiadomo, zioła są znane i stosowane w kuchni od dawna. Poprawiają smak potraw oraz nadają im niepowtarzalny aromat.

    Na szkolnych parapetach pojawiły się doniczki z pachnącymi ziołami m.in.: bazylią, majerankiem, rozmarynem, tymiankiem, miętą, koperkiem, pietruszką, czosnkiem i szczypiorkiem.

                Po zajęciach poszerzających swoją wiedzę na temat właściwości ziół, dzieci z wielką przyjemnością zabrały się do zakładania własnej hodowli. Napełniały ziemią skrzynki oraz doniczki, potem wysiewały nasiona i wkładały etykietki. Uczniowie będą mogli zaobserwować, jakie warunki potrzebne są do wykiełkowania nasion oraz wzrostu i rozwoju roślin. Dzieci codziennie będą obserwowały i podlewały swoje ogródki.

    Prowadzenie hodowli to nie tylko kształtowanie właściwych postaw prozdrowotnych, ale także doskonała lekcja przyrody.

    Świeże zioła teraz stanowią dekorację parapetów, a później zagoszczą na talerzach naszych uczniów i będą znakomitym dodatkiem do kanapek.

     

     

     

    Działania na rzecz promocji zdrowia w lutym

    Hałas szkodzi zdrowiu

    15 II 2019 r. odbył się apel dla klas I-III nt „Hałas szkodzi zdrowiu”. Dzieci obejrzały przygotowaną prezentację multimedialną dotyczącą hałasu i jego skutków dla zdrowia.

    Hałas powoduje m. in.: uczucie zmęczenia, bóle głowy, trudności z koncentracją uwagi, rozdrażnienie, osłabienie słuchu. Dzieci zgodnie stwierdziły, że hałas podczas przerw nie jest potrzebny, że  jednak można mówić ciszej zamiast krzyczeć. Prowadząca spotkanie omówiła  również zasady funkcjonowania strefy ciszy dla klas I-III. W czasie dwóch przerw, po 5 i 6 godzinie lekcyjnej w sali nr 20 uczniowie z klas I-III mogą się zrelaksować i odpocząć na przygotowanych pufach. Mają możliwość pograć z  kolegami lub koleżankami w zakupione w tym celu  gry planszowe lub wyczarować piękne prace plastyczne.

    W klasach IV-VI również odbyły się zajęcia i pogadanki dotyczące negatywnego wpływu hałasu na zdrowie przeprowadzone przez wychowawców . Uczniowie z kl. IV-VI także mają możliwość wyciszyć się, odpocząć, lub pograć w gry planszowe w sali nr 9, po 5 i 6 godzinie lekcyjnej.

    Po zdobyciu wiedzy o szkodliwości hałasu i sposobach jego ograniczenia, dzieci przygotowały plakaty, które pojawiły się na szkolnych korytarzach i cieszyły się dużym zainteresowaniem.

     

    Wspólnie postarajmy się, aby w naszej szkole było ciszej!

    Pamiętaj! Hałas szkodzi zdrowiu!

    Szkolna książka kucharską

    Zdrowe odżywianie ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, nasze samopoczucie oraz zdolność do nauki. W ramach promowania zdrowego stylu życia zachęciliśmy naszych uczniów do podzielenia się z innymi przepisami na ulubione, zdrowe i smaczne potrawy. Przez cały luty zbieraliśmy od naszych dzieci propozycje  na zdrowe posiłki i stworzyliśmy szkolną książkę kucharską. Znajdują się tam  zdrowe desery, dania obiadowe i pyszne śniadania.

    Dziękujemy wszystkim uczniom i wychowawcom za pomoc w przygotowaniu książki ze zdrowymi potrawami.

     Zapraszamy do szkolnej biblioteki, gdzie będzie można zapoznać się z pięknie ilustrowaną książką kucharską ze zdrowymi przepisami naszych uczniów.

    Działania na rzecz promocji zdrowia w styczniu

    Bezpieczne zabawy zimowe

    Zimą, kiedy śnieg za oknami, każde dziecko z ochotą bawi się na dworze. Aby zabawy były bezpieczne należy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Uczniowie z klas I-III przed feriami zapoznali się  z nimi podczas prezentacji multimedialnej „Bezpieczne ferie zimowe”.

    Dzieci z klasy 1c podczas zajęć z edukacji polonistycznej ułożyły „Rady Pani Zimy”

    i wykonały prace plastyczne ukazujące bezpieczne zabawy zimowe.

    Pani Zima radzi:

    1. Zjeżdżaj na sankach z dala od ruchliwych ulic.

    2. Nie ślizgaj się po zamarzniętych rzekach i jeziorach.

    3. Nie rzucaj śnieżkami w twarz kolegi.

    4. Nie lep twardych kul śniegowych.

    5. Pamiętaj o odpowiednim ubiorze podczas zabaw zimowych.

    Działania na rzecz promocji zdrowia w grudniu

    Czy wiesz, co jesz? – warsztaty w świetlicy szkolnej

    Jaką ilość cukru albo soli może zjeść dziecko w ciągu dnia? Odpowiedzi na to pytanie udzieliła nam pani Nina Wojtyra, mama Zuzanny z klasy 1b. Pani Nina poprowadziła warsztaty zdrowego odżywiania dla uczniów w świetlicy szkolnej. Dzieci zobaczyły, jakie ilości cukru zawierają tak lubiane przez nich batoniki, soczki, ciasteczka. A wszystkie te produkty znajdowały się w ich własnych śniadaniówkach.  Spotkanie przebiegało w bardzo miłej atmosferze.  

    Pani Nina obiecała wrócić wkrótce, aby poprowadzić kolejne warsztaty. Nauczy dzieci przygotowywać zdrowe przekąski i słodycze. Wszyscy liczą na bardzo smaczne spotkanie.

     

    Działania na rzecz promocji zdrowia w listopadzie

    Spotkanie z dietetykiem

                W klasach 0 – VI rozpoczął się cykl spotkań z dietetykiem, panią Sylwią Ciechomską. Pani dietetyk w bardzo ciekawy sposób mówi o zdrowym odżywianiu. Omawia piramidę zdrowego żywienia. Zwraca uwagę na to, jak ważne jest dla dzieci w wieku szkolnym śniadanie. Podkreśla walory odżywcze warzyw i owoców, które mogą również stanowić II śniadanie zjadane w szkole. Zaznacza również jak szkodliwe jest nadużywanie cukru i soli w codziennym żywieniu. Mówi także o tym, że niewłaściwe odżywianie może wywoływać różne choroby. Przypomina, że zdrowy styl życia to nie tylko zdrowe odżywianie, ale także ruch na świeżym powietrzu, sport, wietrzenie pomieszczeń i higiena osobista.

    Na zakończenie spotkania dzieci wykonują plakat utrwalający zdobytą wiedzę oraz odbywa się degustacja zdrowych soków.

     

    ŚNIADANIE DAJE MOC

    Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!

    W tym roku szkolnym wszystkie klasy 1-3 przystąpiły do programu edukacyjnego: Śniadanie Daje Moc.

    Patronat honorowy programu: Ministerstwo Edukacji Narodowej

    W utworzonych w klasach 1-3 Klubach Śniadanie Daje Moc podczas zajęć edukacyjnych uczniowie zdobywają cenne informacje, w oparciu o 12 zasad zdrowego odżywiania, podkreślających ważną rolę prawidłowego żywienia w codziennym życiu.

    Najważniejsze cele programu:

    • 1. Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka
    • 2. Przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia

     

    8 listopada to „Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania”, z tej okazji każda klasa 1-3 zorganizowała z pomocą rodziców wspólne drugie śniadanie. Dzieci samodzielnie pod kierunkiem nauczyciela wykonały pyszne, kolorowe kanapki oraz zdrową przekąskę-szaszłyki owocowe. Uczniowie wykazali się dużą samodzielnością i wiedzą na temat wartości odżywczych przyniesionych produktów. Apetyty wszystkim dopisywały, a kanapki

     i szaszłyki szybko znikały z półmisków.

    Zdrowa przekąska?  Lubię to!

                Od połowy października trwa w świetlicy akcja promująca spożywanie surowych warzyw i owoców, które są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Spożywane na surowo zachowują najwyższą wartość odżywczą. Naszym uczniom bardzo smakują: marchewki, winogrona, jabłka, banany.

    Smakowite oraz zdrowe  warzywa i owoce znikają w mgnieniu oka :)

     Sponsorami akcji są rodzice.

     

    ŚWIĘTO JABŁKA I MARCHEWKI

    Od 13 do 23 listopada 2018 r. w naszej szkole obchodziliśmy „Święto jabłka i
    marchewki”. Po raz kolejny zachęcaliśmy społeczność szkolną do propagowania zdrowego odżywiania się, a przede wszystkim zmiany nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie i zachęcenie do codziennego spożywania jabłek i marchewki.
    Przygotowania do obchodów święta jabłka i marchewki rozpoczęliśmy już
    13 listopada, poprzez przygotowanie emblematów z odpowiednim symbolem. Następnie
    każda klasa przygotowywała plakaty - „Marchewka z humorem” i „Święto jabłka” oraz ulotki prezentujące walory smakowe i zdrowotne marchewki i jabłka. Pomysłowość i kreatywność poszczególnych oddziałów była imponująca. Poza tym wychowawcy na zajęciach zachęcali swoich podopiecznych do spożywania jak największej ilości warzyw i owoców w swojej codziennej diecie.
    Finał obchodów „Święta jabłka i marchewki” nastąpił 23 listopada . W tym dniu
    społeczność szkolna zebrała się na dolnym holu, aby uczestniczyć w  ciekawym wydarzeniu.
    Każdy z uczniów przyszedł do szkoły ubrany w kolorach jabłek lub marchewki z
    emblematem tego owocu lub warzywa. Każda klasa przygotowała „Marchewkowo –
    jabłkowe pychotki”, czyli zdrowe potrawy z jabłek lub marchewki, eksponując je na swoim
    stoisku. Przyrządzone potrawy były bardzo różnorodne, uczniowie wykazali się dużą
    inwencją twórczą, a przede wszystkim zdolnościami kulinarnymi oraz wiedzą
    o prozdrowotnych zaletach owoców i warzyw. Na stołach, kramikach stały pyszne
    jabłeczniki, ciasta marchewkowe, surówki z jabłka i marchwi, owocowe szaszłyki, ciasteczka z tartymi jabłkami, placuszki z marchewki, marmolady, suszone, pieczone jabłka oraz soki owocowe i warzywne. Ciekawe informacje o dobroczynnych  właściwościach warzyw i owoców zawierały transparenty przygotowane przez każdą klasę. Rywalizacji nie było końca, słychać było okrzyki, w których uczniowie zachęcali do dostarczania, naszym organizmom witamin, poprzez spożywanie warzyw i owoców. Na koniec wszyscy przystąpili do degustacji smacznych i zdrowych potraw. Poza tym uczniowie klas szóstych przygotowali „jabłkomaty”, w których to znajdowały się pyszne, świeże polskie jabłka. Myślimy, że tydzień ten minął w „smakowitej” atmosferze i dostarczył uczniom miłych wrażeń oraz witamin ukrytych w jabłkach i marchewce.
    Wszystkie podejmowane działania dostarczyły dzieciom wiele radości, a jednocześnie
    zwróciły uwagę na korzyści wynikające ze spożywania warzyw i owoców.
    zespół ds. szkoły promującej zdrowie

    Działania na rzecz promocji zdrowia w październiku

    Dzień Uśmiechu

    W piątek 5 października obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Uśmiechu. Motto tego dnia brzmiało „ Śmiech to zdrowie”.  Dzieci z klas I –III wręczały starszym kolegom oraz pracownikom szkoły znaczki z uśmiechniętą buźką a przez szkolny radiowęzeł zachęcały do uśmiechu.                                

    „Mały czy duży niech zawsze pamięta, aby jego buzia była zawsze uśmiechnięta”. Warto się śmiać i zarażać śmiechem innych.           Śmiech to zdrowie.

    Warsztaty mycia rąk

    W ramach obchodów Światowego Dnia Mycia Rąk  szkolna pielęgniarka p. Dorota Tetelewska przeprowadziła  w młodszych klasach zajęcia w trakcie których dzieci zdobyły wiedzę na temat zarazków i bakterii znajdujących się na brudnych rękach, oraz jak ważna jest higiena dłoni dla zdrowia. Przypomniały sobie w jakich sytuacjach szczególnie należy dbać o czystość rąk.   Wysłuchały opowiadania pt. „ Ella i przyjaciele na tropie zarazka.” Fredika von der Lee.           Po części teoretycznej odbyły się warsztaty prawidłowego mycia rąk z wykorzystaniem mydła i wody. W łazienkach pojawiła się również instrukcja jak należy dokładnie myć dłonie. Dzięki temu dzieci na pewno będą wiedziały jak ważne jest higiena rąk i jak w najprostszy sposób można zapobiegać chorobom.

    Spotkanie ze stomatologiem

                29 października uczniowie kl. I – III uczestniczyli w spotkaniu ze szkolnym stomatologiem. Dzieci dowiedziały się jak ważna jest codzienna higiena jamy ustnej, regularne wizyty u stomatologa oraz właściwe odżywianie.Ponadto dzieci poznały zasady właściwego dbania o zęby: jak często i jak długo należy myć zęby, kiedy wymienić szczoteczkę i jak prawidłowo szczotkować. Na specjalnym modelu dzieci  zobaczyły jak prawidłowo trzymać szczoteczkę i jakie ruchy należy wykonywać aby zęby lśniły czystością. Wszyscy z uwagą słuchali cennych rad , które z pewnością będą wykorzystywali  w codziennym dbaniu o zdrowy uśmiech.

    Lekcja ratownictwa

    W 30 października  w poszczególnych klasach odbyły się spotkania z ratownikami medycznymi z Ochotniczej Straży Pożarnej w Józefowie. Podczas zajęć uczniowie mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę na temat bezpieczeństwa i zasad udzielania pierwszej pomocy. Dzieci uczyły się jak sprawdzić przytomność osoby poszkodowanej i w jaki sposób można komuś pomóc zanim przyjedzie pogotowie ratunkowe. Zapoznały się z działaniem defibrylatora. Ważnym elementem zajęć było praktyczne udzielanie pierwszej pomocy z użyciem fantomów. Zajęcia uzmysłowiły uczniom jak można uratować ludzkie życie, ale należy także pamiętać o własnym bezpieczeństwie.

    Działania na rzecz promocji zdrowia we wrześniu

    Czytanie młodszym kolegom i koleżankom

    27 września w ramach akcji promującej zdrowie uczniowie z kl. IVa i Vd   czytali młodszym kolegom i koleżankom  z kl. 0 - III wiersze o zdrowiu. Było to również nawiązanie do akcji „Cała Polska czyta dzieciom.   Mogliśmy usłyszeć m.in.  „ Dla każdego coś zdrowego”, S. Karaszewski,  „ Zdrowe odżywianie” M. Pyżanowska, J. Gajda, „ Witaminowe abecadło” S. Karaszewski, „ Czystość to zdrowie”, I. Salach, „ Recepta na zdrowie” w. Pyrcz. Dzieci rozwiązywały zagadki dotyczące zdrowego odżywiania i dbania o zdrowie. Chętnie odpowiadały na pytania, dobrze się przy tym bawiąc a przy okazji utrwalały sobie wiadomości o tym jak żyć zdrowo i o zdrowie dbać. Nie zabrakło też zdrowego poczęstunku w postaci suszonych owoców.

    Warzywne kukiełki

    Wszyscy wiemy, że  warzywa są  bogatym źródłem witamin i warto je zjadać, jednocześnie można je  wykorzystać do świetnej zabawy, co udowodniły dzieci z klas I. Wykazując  się  dużą wyobraźnią i  pomysłowością uczniowie przemienili  przyniesione warzywa w różne zwierzęta i kukiełki, które później  wykorzystali  tworząc warzywny teatrzyk.  Zajęcia poprzedzone były pogadanką  poszerzającą  wiedzę dotyczącą wartości odżywczych i zdrowotnych  warzyw.  Była też okazja do schrupania marchewki .

    Wspólne drugie śniadanie

     Uczniowie naszej szkoły wspólnie z nauczycielami spożywają II śniadanie podczas przerwy śniadaniowej. Również dzieci przebywające na świetlicy oraz w oddziałach przedszkolnych mają czas na wspólne II śniadanie.  Dzieci mają szansę nie tylko uzupełnić zapasy energii niezbędnej do nauki, ale także wytworzyć nawyk spożywania drugiego posiłku, o stałej porze, jedzonego wspólnie z innymi.  Wiemy,  że regularne spożywanie posiłków nie tylko pomaga utrzymać odpowiedni poziom energii, koncentracji i dobrego samopoczucia ale także zapobiega przejadaniu się i sięganiu po mniej korzystne dla zdrowia przekąski.

    „Program dla szkół”

    Udział w „Programie dla szkół” -  jest to unijny program polegający na dostarczaniu dzieciom owoców  i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. To kontynuacja dotychczasowych programów „Owoce i warzywa w szkole” i „Mleko w szkole”, które od roku szkolnego 2017/2018 stanowią jedno działanie.  Program ma propagować wśród dzieci zdrowe nawyki żywieniowe poprzez udostępnianie im produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych, tak, by dzieci od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak.

    Aktualności

    Kontakt

    • Szkoła Podstawowa nr 1 im. Olofa Palmego
      ul.Mickiewicza 11, 05-420 Józefów
    • (22) 789-21-12

    Mapa